תיקון 190
רבים מהאזרחים במדינת ישראל שעברו את גילאי ה-60 אינם מודעים לאחד מאפיקי ההשקעה המתקדמים, הרווחיים והאטרקטיביים ביותר, תיקון 190. במאמר הקרוב אנחנו נסקר את כל הדברים שכדאי וחשוב לדעת על ההטבה חסרת התקדים הזו. האם באמת זה אפשרי להנות מתשואות גבוהות יותר על כל החסכונות? האם באמת אפשר להנות מהפחתה של 40% ממס רווחי ההון עד פטור מלא? האם זה באמת אפשרי להגדיל את ההון העצמי בזכות התיקון? קריאה מהנה!
תיקון 190 - הגדרה כללית
תקנה 190 מאפשרת לכל האזרחים לחסוך כספים לגיל הפרישה באמצעות קופות גמל ועוד כלי חיסכון ולהנות מדמי ניהול נמוכים משעותית ובאותה נשימה לקבל הטבת מס חסרת תקדים לחוסכים וליורשים שלהם. אחת הסיבות שאפיק ההשקעה הזה הוא כל כך אטרקטיבי מפני שהוא זמין למשיכה בכל עת ואם חלילה וחס האדם שבבעלותו קופות החסכון נפטר, היורשים שלו יהיו זכאים לאותם הטבות מס אם יחליטו לפדות אותה בכל עת וללא קשר ישיר לגילם.
איך התקנה תופסת אותנו במהלך חיינו
כשאנחנו צעירים אנחנו לא נותנים יותר מידי חשיבות לחיים לאחר הפרישה. אנחנו שוכחים שאחרי גיל הפרישה אנחנו כבר לא נהיה תלויים יותר בתלוש משכורת קבוע. וישנו סיכוי לא קטן שהפנסיה תהיה נמוכה יותר משמעותית מתלוש המשכורת ובכך רמת החיים תרד משמעותית. לכן, יש להשקיע חשיבות רבה באפיקי השקעה מסוימים על מנת שיתנו לנו שקט נפשי וכלכלי לחיים שלאחר הפרישה. וזאת הסיבה העיקרית שתיקון 190 הפך לאחד מאפיקי ההשקעה האטרקטיביים ביותר כיום.
מהו תיקון 190 לפקודת מס הכנסה?
אזרחים רבים במדינת ישראל חסכו את הכספים שלהם לקראת גיל הפרישה באמצעות מכשירי חיסכון בנאליים בתוך המערכת הבנקאית או קרנות כאלו ואחרים. כאשר תיקון 190 נכנס לתמונה הוא שינה לחלוטין את כללי המשחק. התקנה החדשה הזאת שינתה דברים חשובים הקשורים לחיסכון לטווח ארוך ולכל עניין המיסוי הנוגע בו. הדבר המרכזי שהתקנה שינתה זה שהיא מאפשרת לגילאי ה-60 ומעלה להפקיד כספים נזילים לתוך הקופה בדמי ניהול מופחתים משמעותית ולהנות מהטבת מס אטרקטיביות במועד הפדיון.
מה המטרה של תיקון 190
בין היתר המטרה של תיקון 190 היא צמצום הפגיעה בחסכונות לטווח הבינוני והארוך. תיקון 190 שנכנס לתוקפו בשנת 2012 בא לתקן את המצב על ידי הגדלה מאסיבית של החסכונות לטווח הבינוני והארוך בקרב הציבור הרחב שמעל גיל 60 וקרוב לפרישה. התיקון לחוק נובעת מן ההבנה של משרד האוצר ובנק ישראל שצריך לספק לבני הגיל השלישי כלי חיסכון משמעותיים יותר ורווחיים יותר על מנת לשפר את רמת ואיכות החיים שלהם.
עבור מי התקנה החדשה מתאימה?
התקנה החדשה מתאימה במידה ואתם בני 60 ומעלה ואתם זכאים לסכום קצבה מזערית של 4525 שקלים. שווה לכם מאוד לשקול את ערוץ ההשקעות של קופות גמל. במידה וההון העצמי שלכם הוא נמוך, תיקון 190 מציע פתרון אטרקטיבי גם עבור הסיטואציות הלאה. הודות לתיקון 190 גם ישראלים שאין בבעלותם חסכון פנסיוני יכולים לבצע הפקדה חד פעמית של הסכום על מנת לקבל קצבה בכל חודש ולהנות מפטור ממס. חשוב לציין שאנשים מתחת לגיל 60 גם יוכלו לבצע את ההפקדות הללו, אך הם לא יהנו מהטבות מס ולא יוכלו למשוך את הכספים עד לגיל 60.
מה עושים אותם אנשים שאין להם קצבה מזערית של 4525?
במידה ואתם כלולים בקבוצ האנשים הללו, לא תהיה לכם אפשרות למשיכה חד פעמית של ההון מקופת הגמל שבבעלותכם. זאת אומרת שקופת הגמל שלכם תשמש אך למכשיר קצבתי בלבד ממנו תופרש הפנסיה שלכם.
מה היתרונות המובהקים של תיקון 190?
- הטבות מס במועד הפדיון: על פי תיקון 190, הכפסים המופקדים בקופות הגמל ניתנים למשיכה כקצבת זקנה. הטבות המס:
- העברת כספים בין פקדונות ובין קופות גמל לא נחשב יותר כאירוע מס.
- במועד פדיון הכספים, ישנו פטור מלא ממס רווחי הון.
- במידה והינכם מושכים את הכספים כסכום הוני, מס רווחי ההון יופחת מ-25% ל-15%.
- דמי ניהול מופחתים: דמי הניהול יהיו נמוכים משמעותית מכלי חסכונות אחרים.
- מסלולי השקעה מגוונים יותר.
- הלוואות בתנאי ריבית אטרקטיביים: אנשים אשר חוסכים כספים בקופות גמל, רשאים לקבל הלוואה בריביות אטרקטיביות כנגד הקופה.
- הגדרת מוטבים: קופות הגמל מאפשרות לחוסך להגדיר מוטבים שיהיו גם הם זכאים לקבל פטור ממס רווחי הון בגין אותם הכספים.
האם יש תקרת הפקדות מסוימת?
כמו בכל כלי השקעה, ישנה תקרת אשר החוק קבע והיא מגדירה את הסכומים שניתן להפקיד על מנת להנות מפטור ממס רווחי הון. אם היה מצב והלקוח רוצה לבצע הפקדה שהיא גבוהה יותר מאשר מה שהחוק מתיר, הפטור ממס רווחי הון יהיה יחסי עד לתקרת הזכוכית.
מתי אפשר למשוך את הכפסים?
על מנת שתוכלו למשוך את הכספים שצברתם במסגרת תיקון 190 עליכם לעמוד בשני קריטריונים בלבד והם שאתם בני 60 ומעלה ושאתם מקבלים קצבת זקנה מינימלית בסכום של 4525 לפחות. כאשר אותו אדם עומד בשני הקריטריונים הללו, הוא יהיה זכאי לבצע את המשיכה ולהנות מההטבות הספציפיות הנמצאות תחת התיקון בחוק.
האם כדאי להיעזר באיש מקצוע?
כמו בכל נושא פיננסי כזה או אחר, ההתייעצות עם איש מקצוע היא בגדר חובה על מנת לקבל את הפרטים המדויקים ביותר והתאמה אישית לסיטואציה של אותו אדם על מנת להנות משלל ההטבות של תיקון 190. צריך לזכור שאותם חברות אשר מנהלות את קופות הגמל השונות רוצות בסופו של דבר להגדיל את ההון העצמי שלהם על ידי חוסר הידע של הלקוח, לכן אנחנו נמליץ לכם למצוא יועץ פיננסי פרטי שדואג אך ורק לאינטרס הכלכלי שלכם. אם הגעתם עד כאן, אתר מהון להון יישמח להפנות אותכם לגורם הרלוונטי ביותר עבורכם. כל מה שעליכם לעשות זה ללחוץ על 'שאלון הזכאות' בצד שמאל של העמוד ואנחנו נדאג לכל השאר.
מה עוד יעשה בשבילך איש המקצוע?
איש מקצוע המתעסק בתחומים הללו נקרא גם מתכנן פיננסי או מתכנן פנסיוני. חוץ מהבדיקה שהוא מבצע ללקוח בנושאי ההטבות הכספיות שהוא יכול לקבל עקב הרפורמה של תיקון 190, הוא יכול לערוך לו סדר כולל ברופות הפנסיה שלו, לבדוק בשבילו כספים אבודים שהצטברו עם השנים שאולי יכולים להיכנס לקופות הגמל החדשות שהוא יפתח עבורו עקב הרפורמה. כמו כן, ישנם הרבה מאוד ביטוחים מסוימים שכבר לא רלוונטיים בגילאים מסוימים וצריך לשנותם. מנגד ישנם ביטוחים המותאמים ספציפית לבני הגיל השלישי.
תכנון פיננסי שוטף
כשאר מוצאים מתכנן פיננסי מן השורה הראשונה הוא יכול לבצע בדיקה פיננסית מקיפה על מנת לחסוך ללקוח הרבה מאוד כסף ומנגד להשקיע את כספו במקומות הנכונים על מנת להגדיל את ההון העצמי שלו, וכמובן שגדולת הכותרת היא המס המופחת עד הפטור המלא על מס רווחי הון. לסיכום כולל, תיקון 190 הינו אחד הכלים הפיננסיים המשמעותיים והטובים ביותר שיצאו לגיל השלישי בכמה העשורים האחרונים. תכנון קפדני על ידי איש המקצוע הנכון, יכול בוודאות לשדרג את איכות חיוו של הלקוח.
מקווים שנהנתם! שיהיה המון בהצלחה!