פנסיה תקציבית
כל עובד שכיר או עצמאי מכיר ויודע שיש לחסוך לפנסיה. הפנסיה שלנו נועדה בשביל שנוכל להתקיים בכבוד גם לאחר שלא נוכל להמשיך לעבוד כמקודם והיא משולמת מכספי החיסכון אליו הפקדנו במהלך השנים ואליו הפקידו המנהלים שלנו. פנסיה תקציבית לעומת זאת, היא פנסיה שמשולמת כל כולה מהתקציב השוטף של החברה או הארגון בו עבד אותו עובד לפני שהגיע לגמלאות. במאמר הקרוב נדבר על כמה נקודות חשובות שצריך לעשות לשים אליהם לב על מנת למצות את הזכויות המגיעות לכם על פי חוק.
מה זו פנסיה תקציבית ובמה היא בדיוק שונה מפנסיה צוברת?
לעומת הפנסיה שכולנו מכירים שבה גם העובד וגם המעביד מפרישים כספים לחשבון החיסכון הפנסיוני של העובד, בפנסיה תקציבית רק המעסיק הוא זה שמפריד כספים לקרן הפנסיה, או לחילופין לא מפריש אליה כספים אבל מתחייב לשלם את הפנסיה במלואה כאשר יצא אותו עובד לגמלאות.
פנסיה תקציבית מסווגת לפי כמות והיקף הנכסים של המעסיק שמיועדים עבור תשלום הפנסיות של העובדים שלו. לסיווג של הפנסיה לפי היקף המינון שלהן ישנה חשיבות רבה עבור המעסיק שכן עליו לדווח עליהן בדוחות הכספיים של החברה.
מהם הסיווגים?
הסיווגים של פנסיה תקציבית לפי הנכסים שלה:
פנסיה תקציבית ממומנת במלואה– כאשר יש נכסים ספציפיים שמכסים את כל תשלומי הפנסיה של העובדים במלואם.
פנסיה תקציבית ממומנת באופן חלקי– כאשר קיימים נכסים ספציפיים שמיועדים לתשלומי הפנסיה של העובדים אך הם אינם מכסים את כל התשלומים ואת כל ההתחייבות.
פנסיה תקציבית בלתי ממומנת- כאשר אין נכסים ספציפיים המיועדים לתשלומי הפנסיה של העובדים
פנסיה תקציבית בישראל:
במדינות רבות בעולם נהוגה פנסיה תקציבית ומעסיקים רבים מפרישים את תשלומי הפנסיה במלואם לקרנות הפנסיה של העובדים שלהם או מאפשרים להם הטבות אחרות. ברוב מקומות העבודה בישראל נהוגה פנסיה צוברת אשר בה גם המעסיק וגם העובד מפרישים ביחד לקרן הפנסיה של העובד. פנסיה תקציבית בישראל נהוגה כיום רק בגופים ציבוריים ואצל עובדי מדינה אך היא ידעה שינויים עם השנים.
מה קרה בשנת 1999?
בשנת 1999 נחתם הסכם קיבוצי שקבע שכל עובדי השירות הציבורי יעברו למסלול של פנסיה צוברת במקום הפנסיה התקציבית. בהמשך לפעולה זו בשנת 2001 עובדים בשירות המדינה לא יכלו יותר להתקבל למסלול של פנסיה תקציבית. משנת 2004 גם חיילם המשרתים בקבע לא זכאים יותר לפנסיה תקציבית אלה לפנסיה צוברת. הגופים היחידים שנשארו במסלול של הפנסיה התקציבית הינם גופים כמו חברת החשמל וחברת מקורות.
אילו עוד שינויים נעשו?
שינוי מערכתי נוסף שנעשה במסלול של פנסיה התקציבית היא חיוב העובדים המבטחים בה בדמי ניהול של 2% מגובה שכרם, שאלו דמי ניהול נמוכים למדי בהתחשב בעובדה שהעובד לא מפריש כלל לקרן הפנסיה שלו אלא נהנה מכך שהמעסיק עושה זאת. ברמת העיקרון מומלץ תמיד להתעדכן בשינויים שנעשים. תחום הביטוחים והפנסיה הם מאוד גמישים ותמיד יכולים להשתנות וגם בזמנים יחסית קצרים. חשוב לעקוב אחר הדברים הללו על מנת באמת להיות מעודכנים ולא לתת לאנשים לנצל זאת עקב פערי הידע העצומים שנמצאים כיום בתחום.
איך מתעדכנים?
כמו שכבר ציינו מקודם, חשוב מאוד להתעדכן בכל הרפורמות החדשות שיוצאות לגביי ביטוחים ופנסיות. בהרבה מאוד מקרים יודיעו עליהם בחדשות, יכתבו עליהם באתרי חדשות מובילים, ולכאלו שממש רוצים להישאר מעודכנים, אנחנו נמליץ להיכנס לאתרים הממשלתיים ולהתעדכן אחת לכמה זמן לגביי שינויים כאלו ואחרים. כמובן, שאם יש לכם איש מקצוע אשר אתם סומכים עליו ב-100%, זה יחסוך לכם הרבה עבודת נמלים.
איך מוצאים איש מקצוע איכותי ואמין?
אנחנו לא נשקר, למצוא כיום איש מקצוע שאפשר לסמוך עליו ב-100% מבחינת מקצועיות ואמינות, זאת לא המשימה הכי קלה בעולם. הדבר הטוב ביותר שאתם יכולים לעשות זה לקבל המלצה מחבר קרוב, או קרוב משפחה לגביי איש המקצוע שעובד עבורו. לחלק גדול מהאוכלוסייה יש איש ביטוח צמוד שמנהל להם את התיקים הפנסיוניים והביטוחיים. עשו סקר בין כמה חברים, תראו מה יש להם, מה כל איש מקצוע כזה מציע לכם, ותלכו על הטוב ביותר עבורכם. אל תותרו על הסקר, זה יכול להיות שווה לכם בסופו של דבר הרבה מאוד כסף לטווח הרחוק, כסף שישמש אתכם לפנסיה מכובדת וגדולה.